Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen   Click to listen highlighted text! Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen
Wmo-raad Sittard-Geleen

Sociale maatjes gaan online

Sociale maatjes gaan online

Om de maatjesprojecten te versterken hebben het Knooppunt Informele Zorg, Partners in Welzijn en Vrijwilligersorganisatie De Brug de handen in elkaar geslagen . Resultaat is het project digitaal maatje.

Vrijwilligers en maatjesvragers spelen samen via tablets online gezelschapsspellen. Zo kunnen kwetsbare mensen waardevol sociaal contact hebben. Ook voelen zij zich verbonden, zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. De Zonnebloem en KBO zijn in de tussentijd ook betrokken bij deze samenwerking.

Door het RadboudUMC en de spelontwikkelaars van Games for Health wordt onderzoek gedaan naar de volgende vragen:

  • Kan het samen online spelen van spellen sociale contacten aanmoedigen?
  • Heeft online spelen een positieve invloed op gezondheid en vitaliteit?
  • Kan door spelen van spelletjes op een telefoon of tablet eenzaamheid van ouderen kleiner worden gemaakt?
  • Kan zo ook het sociale welzijn en netwerk worden verbeterd?

Hiervoor is de SamenSpelen-app ontwikkeld. Behalve een spelletjesapp, is dit ook een middel om het sociale welzijn te kunnen meten. Voor het Knooppunt Informele Zorg is dit een goede reden om samen te werken met het RadboudUMC.

Het Knooppunt gebruikt de spellen van de SamenSpelen-app bij het digitaal maatje. De vrijwilligers en de cliënten (gebruikers) van het ‘digitaal maatjesproject’ beantwoorden voor het onderzoek een paar vragen. De resultaten kunnen worden gebruikt om het digitale maatjesproject verder te ontwikkelen.
Wilt u digitaal maatje worden en/of wilt u graag een digitaal maatje? Neem dan contact met het Knooppunt Informele Zorg via contact@knooppuntinformelezorg.nl of 046 750 84 10

 

 

Click to listen highlighted text!