Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen   Click to listen highlighted text! Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen
Wmo-raad Sittard-Geleen

Mantelzorg is niet gratis, maar 22 miljard per jaar waard!

Mantelzorg is niet gratis, maar 22 miljard per jaar waard!

De waarde van mantelzorg is voor het eerst is berekend. Deze blijkt 22 miljard per jaar te zijn. Dit is dus niet gratis.
De uren die je als mantelzorger besteedt aan zorg, kun je bijvoorbeeld niet werken. En val je als mantelzorger uit? Dan zijn de kosten om dit op te vangen nóg hoger. Uit een onderzoek van Ecorys, in opdracht van MantelzorgNL, blijkt dat het goed ondersteunen van mantelzorgers dus loont.
In 2019 gaven in totaal vijf miljoen mantelzorgers 1,5 miljard uren mantelzorg. Dit komt overeen met 850.000 full time arbeidsjaren.

Liesbeth Hoogendijk (bestuurder MantelzorgNL): “Mantelzorg lijkt misschien gratis, maar dit onderzoek toont aan dat het dat niet is. Het kost de arbeidsmarkt arbeidskrachten. En dit gemis van krachten zal met de toenemende vergrijzing alleen maar stijgen. Wanneer we daarbij meer en meer van mantelzorgers gaan vragen zonder hen daarbij goed te ondersteunen, is eenvoudig uit te rekenen dat. mantelzorg uiteindelijk niet gratis is.”

Meer informatie kunt u vinden op de website van MantelzorgNL.
Hier kunt u ook het rapport “De maatschappelijke waarde van mantelzorg” van Ecorys en de factsheet “De waarde van mantelzorg in cijfers” van MantelzorgNL downloaden. Ook kunt u hier het vraaggesprek op NPO Radio 1 met Liesbeth Hoogendijk  terugluisteren.

Click to listen highlighted text!