Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen   Click to listen highlighted text! Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen
Wmo-raad Sittard-Geleen

Doelstellingen

Doelstellingen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) trad op 1 januari 2007 in werking. Per 1 januari 2015 is de tweede versie van de Wmo van  kracht geworden.


Voor wie geldt de Wmo?

De Wmo is voor alle burgers: voor gezonde mensen, voor mensen met beperkingen door ouderdom of handicap, een chronisch psychisch probleem, een psychosociaal probleem maar ook  voor ouders en kinderen met opvoedproblemen. Ook vallen de maatschappelijke opvang, het verslavingsbeleid en de bestrijding van huiselijk geweld onder de Wmo.


Wat is het doel van de Wmo?

Het doel van de Wmo is het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woonomgeving blijven en meedoen aan het maatschappelijk leven. Mensen moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het regelen van zaken die nodig zijn om deel te nemen in de maatschappij. Kunnen zij dat niet, dan moeten zij daarin ondersteund worden.  Vandaar de naam van de wet ‘maatschappelijke ondersteuning’.
Een tweede doelstelling van de wet is bezuinigen op de kosten voor zorg. Daarom heeft het parlement besloten dat gemeenten uitvoerder van de Wmo worden. Zij krijgen het geld, maar niet alles. Het Rijk verwacht dat de zorg efficiënter kan als die door gemeenten wordt geregeld. Maar omdat het aantal mensen dat zorg gaat vragen, sterk zal toenemen, wordt de zorg zoals
die tot nu toe is, veel te duur. Het Rijk hevelt daarom wel de zorggelden over naar de gemeenten, maar met  flinke bezuinigingen. Voor de verschillende onderdelen van de Wmo, bedraagt die bezuiniging tussen de 25 en 40 %.  Het verantwoordelijk worden van gemeenten heet ‘decentralisatie’. En de hele overgang naar die gemeenten heet ‘transitie’.


Meer informatie over de Wmo

Meer informatie over de Wmo kunt u ook vinden op de website van de gemeente Sittard-Geleen.


Ook voor u! Wmo adviescentrum

Heeft u een vraag over welzijn, zorg, ondersteuning of aangepast wonen? Het antwoord krijgt u in het Wmo-adviescentrum. Het adviescentrum is gevestigd in het Zuyderland Medisch Centrum en biedt informatie, advies en ondersteuning aan.

Contact: telefonisch via 046 – 477 8841 of via E-mail wmo@sittard-geleen.nl

Bezoekadres:  

Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen (voorheen Orbis Medisch Centrum)
Dr. H. van der Hoffplein 1
6162 BG Sittard – Geleen
(begane grond)

Openingstijden:
U bent welkom met en zonder afspraak van  maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 13.00 uur.

Bereikbaarheid: 
Bij het Zuyderland Medisch Centrum is een bushalte en een halte voor de Regiotaxi.
Verder is een ruime parkeergarage (betaald).

Click to listen highlighted text!