Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen   Click to listen highlighted text! Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen
Wmo-raad Sittard-Geleen

Bijzondere rondleiding voor mensen met afasie

Bijzondere rondleiding voor mensen met afasie

Op maandag 25 april gaf SCHUNCK een eerste bijzondere rondleiding in de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural, voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Dankzij deze extra rondleidingen kan iedereen van kunst en cultuur genieten.

De rondleiding was voor deze editie speciaal afgestemd op een schildersgroep van stichting Creatief Centrum Sittard. Deze stichting biedt schilderlessen aan voor mensen met afasie. Zij kampen met communicatieproblemen als gevolg van NAH. Hoewel de ernst van een afasie sterk kan wisselen, is het zoeken naar woorden en het gebruik van verkeerde woorden het meest bekend. Ook het begrijpen van gesproken of geschreven taal kan beperkt zijn.

Patrick Heckmanns (Programmamaker Educatie SCHUNCK):
“Vanuit SCHUNCK vinden we het belangrijk dat iedereen van kunst en cultuur kan genieten of er iets van kan leren. Ook op het gebied van rondleidingen hebben wij dus een inclusief programma. Bijvoorbeeld voor mensen met dementie, voor wie we eerder ook rondleidingen hebben verzorgd. Maar ook voor een groep met NAH, zoals nu. Deze bijzondere doelgroepen vragen om speciale manieren van rondleiden. Zo ligt het tempo van deze rondleidingen lager en worden niet alle kunstwerken bekeken. De rondleider maakt een selectie uit 5 à 6 werken die nader besproken worden. Aan de hand van specifieke vragen gaat de rondleider in gesprek met de bezoekers. Er kan geen fout antwoord gegeven worden. Zo komt men met elkaar in gesprek.”

Corinna Sipkema (Coördinator Stichting Creatief Centrum Sittard):
“Onze schildersgroep is opgericht voor mensen met afasie en biedt hen een mogelijkheid om bezig te zijn met schilderen, tekenen of boetseren als hobby. Dit alles onder het toeziend oog van een ervaren docent / kunstenaar en vrijwilligers die hen in deze activiteiten ondersteunen waar nodig.
We hebben inmiddels ook een groep voor mensen die wel NAH hebben, maar geen afasie. Zij hebben bijvoorbeeld motorische problemen zoals moeilijk of niet kunnen lopen, of verlamming in een arm. Maar vooral ook niet-zichtbare problemen zoals beperkte concentratie, verhoogde prikkelgevoeligheid en verminderd geheugen. Daarom is het bijzonder fijn dat er speciaal voor hen een rondleiding wordt verzorgd.”

Het vooral aan dat de rondleiding buiten de vaste openingstijden wordt gegeven. Daardoor is de groep klein en is het rustig in de ruimte. Al te grote prikkels zijn weggenomen. Er is ruimte voor rolstoelen en voor mensen die moeilijk lopen is er de mogelijkheid om te zitten tijdens de uitleg van de gids. Achteraf kan men wel stellen dat het echt een groot succes was. Niet alleen de rondleiding maar zeker ook het napraten. Yvette, de gids, kreeg veel complimenten van de deelnemers.

Bron: Persbericht SCHUNCK

Click to listen highlighted text!