Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen   Click to listen highlighted text! Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen
Wmo-raad Sittard-Geleen

Bent u pgb-vaardig?

Bent u pgb-vaardig?

Een bewuste en weloverwogen keuze van de zorg die het beste bij u past is van groot belang. Hiervoor heeft u de keuze uit ‘Zorg in Natura (ZiN)’ of een ‘persoonsgebonden budget (pgb)’. Om een keuze te kunnen maken voor een pgb moet u eerst goed weten wat deze keuze precies betekent.
Het ministerie van VWS heeft in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Per Saldo een 10-puntenlijst pgb-vaardigheid opgesteld.

De 10 puntenlijst helpt bij de vraag “Over welke kennis en vaardigheden iemand moet beschikken om als budgethouder, vertegenwoordiger of gewaarborgde hulp te kunnen werken met een persoonsgebonden budget (pgb)”.
De 10 puntenlijst is daarmee dan ook een goed hulpmiddel om inzicht te krijgen wat er allemaal bij een pgb komt kijken en om zo een gemotiveerde keuze te kunnen maken tussen pgb of ZiN.

Meer informatie over pgb-vaardigheid kunt u ook vinden op de website van Per Saldo, waar u ook in een pgb-test kunt nagaan of zelf uw zorg regelen met een pgb wel bij u past, of in de Handreiking voor toetsing op (minimale) pgb –vaardigheid.

Click to listen highlighted text!