Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen   Click to listen highlighted text! Welcome to Wmo-raad Sittard-Geleen
Wmo-raad Sittard-Geleen

Actieplan Toegankelijk Stemmen: voor meer toegankelijke gemeenteraadsverkiezingen in 2022

Actieplan Toegankelijk Stemmen: voor meer toegankelijke gemeenteraadsverkiezingen in 2022

Op 16 maart 2022 zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. We mogen dan weer stemmen.
Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders gaat stemmen echter niet vanzelf. Dat komt bijvoorbeeld door een lichamelijke of (licht) verstandelijke beperking. Maar er zijn ook mensen die moeite hebben met lezen.
Om te zorgen dat verschillende groepen kiezers makkelijker kunnen stemmen wordt het Actieplan Toegankelijk Stemmen vernieuwd. Dit Actieplan wordt breed gesteund door diverse belangenorganisaties.

Met 11 acties wordt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingsverkiezingen in 2022 een vervolg gegeven aan het actieplan.
Er wordt verder gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid van stemlokalen. Onder andere gemeenten te stimuleren gebruik te maken van de checklist toegankelijkheid. Maar ook door een simulatie van een verkiezingsdag met ervaringsdeskundigen te organiseren.
In de stembureau-instructie voor stembureauleden wordt ook aandacht aan toegankelijkheid besteed. Daarnaast komt er aandacht voor meer begrijpelijke informatie over stemmen. Bijvoorbeeld door voorbeeldbrieven over de verkiezingen in toegankelijke taal beschikbaar te stellen aan gemeenten.

Meer informatie kunt u vinden op de website Actieplan Toegankelijk Stemmen en in de folder Actieplan Toegankelijk Stemmen.

Click to listen highlighted text!